Het ontstaan van Twelve

een interview met architect Dennis van den Bosch

“Dit is niet meer hoe het er nu uit ziet hoor” begint Dennis van den Bosch, architect bij Bureau070, wanneer hij de eerste schetsen van Twelve laat zien. Het gebouw had een dorpser karakter, in lijn met de eerder door hem ontworpen stadsboerderij die als referentiekader diende. Al snel veranderde de visie op het project en kreeg Dennis de vraag om een moderner gebouw te ontwerpen dat een markant herkenningspunt zou vormen voor iedereen die van deze kant het dorp in rijdt. Zo ontstond Twelve, vernoemd naar het huisnummer van de woning die er op dit moment nog staat.

Licht en ruimtelijk in het groen

Als er iets is dat Dennis belangrijk vindt in zijn ontwerp, is het wel licht. Twelve kenmerkt zich dan ook door een open karakter, waarin licht en een groene omgeving de sleutelwoorden zijn. Van de grote raampartijen die overal tot aan de vloeren doorlopen, tot de doorkijk helemaal tot aan het water achter het gebouw, met een eilandje en een prachtige oude boom.

“Met Twelve hebben we een nieuwe leefomgeving ontworpen. Een plek waar mensen kunnen genieten en elkaar kunnen ontmoeten. Waar ze, dankzij de openheid van het gebouw, wonen aan het groen kunnen ervaren.” vertelt Dennis.

In zijn uiteindelijke ontwerp koos Dennis voor een carré met hedendaagse detaillering. Het gemêleerde metselwerk en de gevelbekleding in houtlook, geven het gebouw een uitnodigende, natuurlijke uitstraling, die nog wordt versterkt door de ritmes in de raampartijen. Ook de rondgaande galerij aan de binnenzijde is opvallend. Een open, lichte omgeving waarvandaan mensen vrij zicht hebben op de gezellige binnenplaats met mooie groenbakken en struiken.

Dennis: “Wij vinden het heel belangrijk dat ieder appartement voldoende buitenruimte heeft. Zo hebben de bewoners op de begane grond een groot terras met houten pergola en genieten de bewoners op de verdiepingen van het uitzicht vanaf hun balkon. De penthouses op de bovenste verdieping hebben zelfs een dakterras door de ‘setbacks’* die we in de gevel hebben aangebracht.” 

  • Een ‘setback’ is het gedeelte met de appartementen bovenin het gebouw. De dakterrassen zijn hier binnen de gevel ontworpen, waardoor de appartementen iets terug liggen ten opzichte van de daaronder gelegen appartementen.

Een woning voor iedereen

Uniek aan dit appartementengebouw is ook de differentiatie in woningen. Met appartementen variërend van circa 42 m² tot circa 139 m² in verschillende prijsklassen, is hier voor iedereen een woning beschikbaar. Van starters die op zoek zijn naar een eerste huis tot mensen die graag een moderne, gelijkvloerse en/of duurzamere woning willen betrekken.

“Het feit dat mensen in de rij stonden om binnen te komen tijdens de informatieavond laat wel zien hoeveel interesse er is in deze woningen.” vertelt Dennis enthousiast. “Het maakt direct duidelijk hoeveel behoefte er is aan woonruimte in Oud-Beijerland. Twelve ligt dan ook nog eens op een unieke plek. Je fietst vanuit huis zo naar het centrum en bent dankzij de goede verbindingsweg snel in Rotterdam, Den Haag en andere omliggende steden.”

Eerste schets van Twelve

Een goed doordacht plan

Binnen het ontwerp van Twelve is aan alle details gedacht. Zo zorgen de hoge glazen balkonwanden voor minimale geluidsoverlast en een heerlijk beschutte verblijfsplek, wordt er een pakketautomaat bij de entree geplaatst en is er een centrale fietsenstalling ontworpen. Daarnaast is er onder het gebouw ruimte voor berging en parkeergelegenheid.

Ook duurzaamheid staat in dit plan hoog in het vaandel. “Bij appartementen in carrévorm is het moeilijk om 0-op-de-meter (NOM)woningen op te leveren, maar we doen er alles aan om de woningen zo energiezuinig mogelijk te ontwerpen. Uiteraard voldoen we aan de huidige duurzaamheidseisen met maatregelen als zonnepanelen, isolerend glas en warmtepompen. Daarnaast heeft de landschapsarchitect Jos van de Lindeloof een plan gemaakt voor half verharde waterdoorlatende parkeerplaatsen en groene beplanting die de biodiversiteit en bestendigheid tegen het veranderende klimaat versterkt.” zegt Dennis.

Een kans voor de toekomst

“Ik zie Twelve als een kans” zegt Dennis. “Het is een investering in de toekomst, zowel voor de bewoners als voor de omgeving. De appartementen die hier worden gebouwd zorgen voor een verbeterde doorstroom in de woongelegenheid van Oud-Beijerland, waar enorm veel behoefte aan is. Het zou ook zomaar kunnen dat hierdoor een nieuwe visie ontstaat voor moderne en duurzame woningen op andere locaties in of rond het dorp.”